Kategorier
Nyheter

Knallseminar på Storefjell

Årets bruker- og pårørendeseminar «Hvordan møte mennesker med psykiske utfordringer og rusavhengige» er over, og vi takker for tre lærerike og inspirerende dager. 

– Vi er en gjeng her inne, vi er en gjeng i gangene, og vi er en gjeng når vi spiser lunsj. Alle er velkommen, og det eneste du må gjøre for å bli en del av denne gjengen er å møte opp! sa konferansier Julie Winge da hun rundet av seminaret onsdag ettermiddag. Det gjenspeiler følelsen vi i FFHR sitter igjen med etter tre flotte dager på Storefjell.

Seminaret arrangeres av Metalheads against bullying, A-larm, Rusettervernet i Sogn og Fjordane og FFHR, med nøkkelmann Kjell Torstein Hagen i spissen. Hagen arrangerer seminaret for femte år på rad, og det er helt tydelig at seminaret er hans hjertebarn. 

Mona og Arne Bratland fortalte sterkt om hvordan det var å miste sønnen sin.

– Disse flotte menneskene jeg har fått møte disse tre dagene, både som medarrangører, foredragsholdere og deltakere har virkelig varmet hjertet, sier han, og fortsetter: – Den stående applausen jeg fikk på slutten av seminarets siste dag var virkelig rørende. For meg er det en virkelig bekreftelse på at dette seminarets innhold virkelig har noe for seg, og er verdt måneder med planlegging og tilrettelegger. 

Han trekker frem Eysteinn Yddisen Udberg sin beskrivelse av seminaret som av oss, for oss og med oss. 

 Kunst på Storefjell Hotell

Brukere og pårørende, sammen om endring

Seminaret var i år som tidligere spekkfullt med sterke, dyktige og inspirerende foredragsholdere. Mandag ble vi ønsket velkommen av Leif Munkelien fra Metalheads against bullying, med en innføring som ga en sterk følelse av inkludering og varme som hang igjen hele resten av seminaret. Tirsdag fikk vi høre en rekke sterke historier fra pårørende og tidligere brukere, blant annet foreldreparet Mona og Arne Bratland, som mistet sin eldste sønn da han prøvde MDMA for første gang, Aleksander Nordengen som fortalte om hvordan det var å vokse opp med en rusavhengig mor, under systemets radar og i ekte norsk fattigdom. Thomas Palm fortalte sin historie, som tidligere bruker og kriminell, om viktigheten av å bli sett og hørt i stedet for fryktet, når man kommer inn på mottak og i behandling. 

Viktige prosjekter fra hele Norge

Onsdag fikk vi møte en rekke flotte tiltak og organisasjoner, blant annet et spennende innslag om bruken av hest i behandling. Vi fikk også møte organisasjonen Lyset i hverdagen, med en sterk fortelling om hvordan det føles å komme inn i papirmølla som ung og utenfor. Med Ragnhild Guddal i spissen til Lyset i hverdagen en hjelpende hånd, sterke, varige relasjoner og opplevelser som gir håp og mot. Vi fikk også et inspirerende møte med =Kaffe. I tillegg presenterte vi FFHR-prosjektene Brobygger’n og Golf Grønn Glede. 

Engasjerende og utfordrende

De tre dagene ble bundet sammen og ledet av konferansier Julie Winge, som hele veien utfordret publikum på fordommer, tanker og meninger, samtidig som hun fortalte sterkt fra sin egen reise som alkoholiker og mamma.

Vi takker for et fantastisk seminar, og for all ny inspirasjon og kunnskap vi tar med oss videre i arbeidet! 

Du som gikk glipp av arrangementet kan se opptak av livestreamen her: 

Tirsdag: https://vimeo.com/473563375 

Onsdag: https://vimeo.com/473568549 

Bidragsytere og foredragsholdere: 

Metalheads against bullying: https://against-bullying.no/

A-larm: https://a-larm.no/ 

Rusettervernet i Sogn og Fjordane: https://rusettervernet.no/

Vigdis Løbach, Mora Di: https://www.facebook.com/mammabloggomrus/ 

ViljeMotiva: https://www.facebook.com/ViljeMotiva/

Aleksander Nordengen

Mona og Arne Bratland: https://maforedrag.no/  

Jeanett Lysell: https://www.bilittgard.no/ 

Lyset i hverdagen: https://www.lysetihverdagen.no/ 

= Kaffe: https://www.erlikkaffe.no/ 

Margrete Berg: http://margrete.net/