Kategorier
Nyheter Ukategorisert

Årets seminar på Storefjell

For sjette året på rad har bruker- og pårørendeseminaret: Hvordan møte mennesker med rus og psykiske utfordringer gått av stabelen. De to siste årene arrangert av FFHR i samarbeid med Metalheads against bullying og Rusettervernet i Sogn og Fjordane. Vi takker alle deltakere og foredragsholdere for nok et fantastisk seminar.

– Det er utrolig gøy å se hvor mange som kommer fra både land og strand til seminaret vårt. Det viser at dette er noe som engasjerer og fenger folket, sier brukermedvirker i FFHR, Kjell Torstein Hagen, etter tre dager på Storefjell.

I tradisjonen tro hadde Hagen samlet en rekke inspirerende, morsomme og tøffe foredragsholdere. Programmet for mandag 1. november sto Metalheads against bullying for, i regi av Leif Munkelien og Monica Vederhus. Paneldebatten satt fokus på mobbing og utenforskap, noe som både engasjerte og satte følelser i sving blant mange i salen.

Første seminardag – tirsdagen

Seminaret ble åpnet av konferansier Julie Winge. Med sin unike formidlingsevne engasjerte hun publikum gjennom hele seminaret. Første foredragsholder var den dyktige historieforteller- og komikeren, Rune Andersen. Med utdrag fra sin forestilling «Lykkeliten» fikk han salen til å bryte ut i både latter og tårer. Rune Andersen vokste opp med en voldelig far. I TV 2-programmet Vårt lille land fortalte han og de tre søstrene om oppveksten. Som voksen ble han en folkekjær og prisbelønnet komiker. Etter at Runes historie ble offentlig kjent, har det blitt viktig for ham å ta temaet med inn på scenen.

Lykkeliten ble etterfulgt av generalsekretær Marius Sjømæling i organisasjonen Barn av rusmisbrukere, her sammen brukermedvirker Janikke Kyllo. Marius fortalte sin egen historie om hvordan det var å vokse opp i et hjem med en psykisk syk og rusmisbrukende mor. Foredragene til både Rune Andersen, Marius Sjømæling og Jannike Kyllo oppfordret alle til å tørre å se og møte barn en mistenker at trenger en hjelpende hånd.

– Barn fortjener å bli respektert når de må føle på de vonde følelsene. De fortjener å se på seg selv som et offer. Samtidig skal de få høre at de er dyktige og flinke. Det er viktig at alt ikke er forferdelig, selv om det noen ganger er ganske ille, reflekterer Sjømæling.

Videre denne dagen ble vi kjent med den unike historien til Terje Forsberg. En mann som har blitt dypt sviktet på flere arenaer. På barneskolen ble han erklært evneveik, og fikk deretter diagnosen som «åndssvak». Etter en barndom fylt med vold, sult, fattigdom og mobbing er han i dag en sterkere versjon av seg selv. Forsberg presiserte i sitt innlegg om viktigheten av å kunne se fremover, men ikke bakover i sin egen historie. På den måten opplever man positiv utvikling.

Den første seminardagen ble avsluttet av FFHRs Maria Mosserud som for første gang fortalte sin historie på en scene foran mange mennesker. Maria fortalte ærlig om livets opp- og nedturer. Hun snakket om skammen av å føle at man ikke strekker til på flere områder, samt hennes egen opplevelse som både bruker og pårørende. Maria er i dag rusfri og er utdannet coach og motivator.

– Jeg gjør det umulige mulig, føler jeg. Jeg tenker mange ganger at jeg er som Pippi Langstrømpe. Jeg sier til meg selv: dette har jeg ikke gjort før, så dette får jeg helt sikkert til, avslutter hun.

Andre seminardag – onsdag

 – Dette er noe av det skumleste og vanskeligste jeg har gjort, sier Monica Vederhus innledningsvis på seminarets siste dag.

Monica er tidligere rusavhengig, og er i dag brennende engasjert i å hjelpe andre i samme situasjon. På bloggen hennes deler hun ufiltrert fra livet sitt. Monica er også leder for Måløy etterverngruppe og jobber aktivt for å endre holdninger til rus.Videre i programmet ble vi kjent med Jarle Holseter fra organisasjonen Utsatt Mann, som jobber primært med menn som har opplevd seksuelle overgrep. Holseter fortalte om egen barndom der han selv opplevde seksuelle overgrep, noe som førte han til et liv dominert av rus. Når han selv ble far klarte han å bryte med rusen. I dag jobber han tett på utsatte, deres pårørende og fagmiljøer for å informere om overgrep.

 – Det er tabu for menn å snakke om overgrep, så vi går foran med lys i lykta, sier Holseter om organisasjonen Utsatt Mann.

Dagens tredje foredragsholder var Mikael Ali Niaz. Han opplevde en barndom fylt med mobbing, utenforskap og voldt. Han søkte seg til miljøer hvor han fant likesinnede.  Ali ble en av lederskikkelsene i Young Guns. På Storefjell fortalte han sin utrolige historie om hvordan han ble en del av miljøet, og hvordan han klarte å trekke seg ut fra den kriminelle underverdenen. Med sin positive utstråling jobber han aktivt for å forebygge at flere blir rekruttert til lignende miljøer.

Dessverre måtte seminarets siste foredragsholder, Trond Henriksen melde forfall. Han ønsket likevel at vi som de første i landet skulle få tilgang til en liten førpremiere på «Gategutta – Veien mot Arctic Race».

– Filmen har mange spennende personligheter som byr på seg selv, gjerne med et smil og litt barsk humor, sier dokumentarfilmskaper Trond Henriksen.

Takk for oss

Vi i FFHR vil takke alle deltakere, foredragsholdere og bidragsytere for deres innsats til årets bruker- og pårørendeseminar. Vi vil også gi en ekstra oppmerksomhet til Storefjell hotell, for å gi oss et utrolig opphold i år også. Vi gleder oss masse til å se dere alle igjen neste år!