Kategorier
Ukategorisert

Bli sett-konferansen 2022

Bli sett-konferansen 2022 har gått inn i historien som et av de beste arrangementene som er avholdt i Hallingdal innen likepersonsarbeid, samhandling mellom fag og erfaring, og samtidig fokus på pårørende og deres utfordringer.

Konferansen ble i år arrangert av FFHR Foreningen for helhetlig ruspolitikk, Rusettervernet i Sogn og Fjordane, Metalheads against bullying og Selvhjelp Norge. Deltagere, foredragsholdere og gjester til sofapraten samt deltagelse av UKL-utvalget ved Gol kommune var virkelig med på å løfte denne årlige konferansen til nye høyder.

Konferansen kan ikke få fremhevet og rost nok familien Nibstad og de ansatte på Storefjell Høyfjellshotell. Bli sett-konferansen ville aldri vært den samme uten deres utrolige gjestfrihet og enorme serviceinnstilling.

Konferansen samlet igjen deltagere fra hele landet. En lett blanding av fagfelt, organisajoner, foreninger, pårørende, personer med en belastet bakgrunn og personer som bare ønsket å være en del av fellesskapet!

Og for et felleskap!

Like umulig om du blir sett?

Langsholt leder arbeidet med nye nasjonale faglige råd for brukermedvirkning innen rus- og psykisk helse, og arbeider aktivt for å bygge en bro mellom brukere og pårørende og fagfolk.

Fra mandag til onsdag denne uken hadde 110 personer tatt turen til fjells, til årets store høydepunkt. Konferansen startet mandag med temaer som “Like umulig om du blir sett?”, med åpning ved Line Eikenes Langsholt, rådgiver i brukermedvirkning ved Helsedirektoratet.

— Det er et gap mellom brukere og pårørendes oppfatning på den ene siden og fagfolk på den andre. Vi må bygge bro over dette gapet, oppfordret Line forsamlingen.

Forebygging, oppfølging og forståelse

Eirik Nesset, frivillig ved Metalheads against bullying står frem for første gang om en turbulent barne og ungdomstid, med en voldelig stefar, som har preget ham helt frem til voksen alder. I dag arbeider han aktivt for forebygging og oppfølging av ungdom, i håp om å unngå utenforskap og mobbing.

Mikael Ali Niaz var booket inn for andre år på rad for å fortelle om sin bakgrunn som en av Norges farligste menn og fryktet gjengleder, til å i dag være en varm håpsbærermed et stort hjerte for forebygging.

Liam Emil Indsetviken, frivillig i Metalheads against bullying, har hatt en trøblete barndom og oppvekst. Allerede som 3-åring kom han inn under barnevernet, og i 5-klasse ble han tatt ut av skolen. Etter å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep havnet han i et høyreekstremt miljø, og ble etter hvert tilsluttet et tungt kriminelt miljø.

Indsetviken fortalte om sin opplevelse av egen oppvekst, og voksenlivet med rus og kriminalitet – og hvordan han til slutt nå har et ordnet liv med rusfrihet og jobb i Drammen kommune.

Sofaprat og engasjement

En inspirerende dag 1, som ble rundet av med en engasjert sofaprat med engasjerte gjester som Conrad Ravnanger- Helse og kommunalsjef i Gol, Bjørn Skjelseth – Leder av Nav Hallingdal, Pål Mikkelrud – Politikontakt i Hallingdal, Nic Eilerstsen – Psykisk helse Gol, Mikael Niaz Ali og Liam Indhsetviken, der verdien av det å bli sett var i fokus. Her skimter vi fremtidige mål om en felles samhandling i positiv retning.

Første dag ble avsluttet med gnistrende standup ved Merethe Karma Lindstad. Merethe har bakgrunn som mangeårig rusavhengig. Etter hjertestans og langtidsbehandling i Tyrili jobber hun nå som foredragsholder og standup-komiker.

Etter utflytting fra Tyrili oppdaget hun raskt at “det trygge og gode A4-livet” kanskje var litt oppskrytt. Derfor har hun skrevet en humorforestilling med egne betraktninger og erfaringer. Livsløgnen om det gode A4-livet er en forestilling om alle utfordringer som kommer når du flytter ut av langtidsbehandling, og et lite stikk til alle som forteller om dette trygge og normale livet, som egentlig er ganske utfordrende på så mange måter. Det er mye moro, sterke historier og tankevekkende når hun formidler sine erfaringer.

Dag 2: Pårørendedagen

Pårørendedagen ble i år holdt av Selvhjelp Norge, der Norges første helseminister Werner Christie ledet oss igjennom dagen som konferansier.

Werner er styreleder i Selvhjelp Norge, og har et varmt hjerte med et brennende engasjement for verdien av samhandling og samarbeid på tvers av fag og erfaring.

Trine Hansen fra Rusettervernet i Sogn og Fjordane startet dagen med sitt gripende foredrag. Trine Hansen er ei av de som gjennom mange år har skjult en alvorlig rusavhengighet bak A4-glansbildet. For noen år siden tok kreftene slutt og konsekvensene av spillet bak maska begynte å bli svært alvorlige.

Sebastian Christensen, kjent fra The Voice, tok oss gjennom en gripende historie fra et liv født i feil kropp. Sebastian kom til verden som Siri, og vokste opp i en liten bygd i Buskerud på 70- og 80-tallet. Allerede fra barnsben av følte han seg annerledes og ikke hjemme i jentekroppen. Christensen grep alle med sitt musikalske foredrag “Å bli til i andres blikk”.

Per Sandvik, styreleder i Ivareta, har vokst opp i en famille hvor han lærte pårørendeadferd fra ung alder, og er engasjert i at pårørende skal få flere muligheter og verktøy til å mestre pårørenderollen. Det kan ta mange år å forstå at man har denne adferden, og hvordan det påvirker ens liv – spesielt hvis man opprettholder fasaden. Når man har blitt bevisst sine handlingsmønstre, tar det også tid å gjøre endringer i innarbeidede mønstre. Mange foretrekker å fortsette og løse ytre problemer, men det er når du gjør målbevisste endringer hos deg selv at du ser hvordan livet ditt kan bli. Da kan du også fungere bedre i en pårørenderolle.

Grethe Rugland, daglig leder ved Norske kvinners sanitetsforening, forteller om foreningens viktige arbeid opp mot pårørende. Sammen med 5 andre veiledere gir de et tilbud til barn, unge og voksne pårørende som har noen de er glad i med rusavhengighet og/eller psykiske lidelser.

– Vi er og blir alle pårørende en dag. Det som virkelig “tente” engasjementet mitt for pårørende var når jeg etter ganske kort tid i jobben på veiledningssenteret traff flere pårørende som fortalte historier om å ikke bli sett. Dette gjaldt både barn, unge og voksne. Vi trenger alle å bli sett for den VI er – ikke alltid som moren, broren eller kjæresten til.

Paul Smines, daglig leder av Selvhjelp Norge – Innlandet har i over 20 år vært foredragsholder for offentlige og private instanser. Han forteller om personlige og dyptgripende deler av livet sitt, og ønsker å bidra til økt kompetanse innen krisehåndtering og beredskapsplanlegging. Erfaring som krigsveteran og fra en gisselsituasjon, selvmordsforsøk, PTSD og tap av en sønn er noe av det Paul deler. Og viktigst av alt – hva det har lært han.

Kvelden avsluttes med et nytt standupshow, denne gangen med Tommy Steine med forestillingen Kunsten å gi f…

I denne forestillingen snakket Tommy om psykisk helse og livsmestring med både humor og alvor. Han fortalte om sin vei opp fra angstkjelleren og tilbake til en hverdag som han mestrer bedre enn noen gang før, og vi fikk høre hvilke livsholdninger Tommy lærte av boken “Hvordan gi litt mer f*en”, og av samarbeidet med forfatter og terapeut Geir Wigtil.

Dag 3: Psykisk helse

Onsdagen startet som de to andre, altså full fart fra begynnelse til slutt.

Dagen startet med Marius Løken. Da Løken var 22 år fikk han livet snudd på hodet og overlevde det media kalte for “Halloween-drapet”. Han ble kastet ut i det ukjente, og lite visste han at dette skulle bli en givende og spennende reise innenfor psykisk helse.

Marius Løken er en engasjerende og livlig foredragsholder, som tok publikum med på en reise innen psykisk helse, med mye inspirasjon. Bakgrunnshistorien hans startet da han overlevde det media omtalte som Halloween-drapet høsten 2011. Han kom seg på bena igjen etter 20 knivstikk, 3 operasjoner og 11 dager i koma. Siden den gang har han blitt en rutinert og travel foredragsholder med en bred målgruppe. Marius deler en sterk historie som serveres med energi og balanseres med humor. Rådene hans er konkrete og passer for både arbeidsliv og hverdag, hvor målet er å løfte den psykiske helsen til de han møter. Vi møter alle på motgang i livet og Marius er opptatt av hvordan vi velger å takle den og hva som skal til for å snu den.

Hågen Haugrønningen var både konferansier, foredragsholder og workshopansvarlig under BLI SETT-KONFERANSEN 2022. De siste tolv årene har Hågen vært en ettertraktet foreleser, veileder og sparringspartner både i det private og for offentlige aktører under temaene kommunikasjon, ledelse og selvledelse.

Hågen ble av mange offentlige ansatte beskrevet som “Verst i Hedmark”, og har over 50 akuttinnleggelser i Psykisk helsetjeneste, rasering av NAV kontor og offentlige lokaler samt rus og avhengighet på CV-en, og er hentet ut av institusjoner av politiet en rekke ganger før livet ble ledet inn i en annen retning.

Siste foredragsholder Arild Brakstad avsluttet med en forrykende opptreden med Det sorte Gullet! Her fikk vi et unikt innblikk i hvordan angst og tvangstanker kan overmanne ens liv, og hvordan man kan snu det til en skapende kraft å omfavne selv de mørkeste tanker og følelser.

Arild Brakstad er vaktmesteren på vulkanen som forteller om utbrudd etter utbrudd til det endelige oppgjøret med seg selv. En angstens alkymist som omsatte den sorte klumpen i magen til gull og verdiskaping.

Takk for nå!

Under konferansen fikk man møte likepersoner, pårørende og fagpersoner som daglig jobber med mennesker der rus og psykisk utfordringer er en del av hverdagen. Vi må også få berømme UKL-utvalget i Gol kommune, som etter invitasjon fra Bli sett-konferansen la utvalgsmøtet sitt til Storefjell denne dagen for på denne måten kunne få anledning til å få med seg store deler av programmet. Dette betydde mye for oss arrangører, og vi håper at dette ga både mersmak og inspiriasjon.

Kombinasjonen av egenerfaringer og spennende faglig innhold gjorde dette til en konferanse der alle kan finne både inspirasjon og faglig utbytte, uavhengig av bakgrunn.

Fag og erfaring på samme lag gir best resultat.

Legg inn en kommentar